Erectile dysfunction
erectile dysfunction
erectile dysfunction

اختلال نعوظ

اختلال نعوظ چیست؟

بزرگ و سفت شدن آلت مردان را نعوظ میگویند و هنگامی که آلت تناسلی مرد توانایی ایجاد نعوظ یا حفظ نعوظ به مدت کافی جهت انجام عمل مقاربت جنسی را نداشته باشد اختلال نعوظ نامیده میشود.

اکثر مردان گاهی اوقات، برخی از مشکلات سخت شدن یا نعوظ ماندن آلت تناسلی را تجربه کرده اند، اما این اختلال نعوظ نامیده نمیشود که باعث نگرانی شود. تنها در صورتی که در عملکرد جنسی مشکل ایجاد کند و آنرا غیر ممکن سازد و  سبب نارضایتی مداوم شود، اختلال نعوظ نامیده میشود.

مکانیسم ایجاد نعوظ در مردان به این صورت میباشد که براساس پیامهای عصبی ایجاد شده در مغز و به وسیله تغییرات هورمونی خون در بافت آلت تجمع میابد و باعث ایجاد نعوظ میشود و هرچه مدت زمان ماندگاری خون در آلت بیشتر باشد مدت زمان نعوظ بیشتر میباشد در نتیجه هر عاملی که بر روی پیام های عصبی و همچنین هورمونهای جنسی و عروق آلت تاثیر منفی بگذارد باعث ایجاد اختلال در نعوظ فرد میشود.

علل ایجاد اختلال نعوظ

  • علل عصبی: سکته مغزی، صرع، مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس، نوروپاتی غیر دیابتی، و آسیب نخاعی
  • اختلالات هورمونی: از جمله اختلالات تیروئید و کمبود تستوسترون (هیپوگنادیسم)
  • علل عروقی: هر عاملی که روی عروق بیضه اثر بگذارد و مانع جریان مناسب خون داخل عروق آلت شود و یا باعث تخلیه سریع خون داخل آلت شود میتواند اختلال نعوظ ایجاد کند از جمله: بیماری قلبی و تنگ شدن رگ های خونی.دیابت(شایعترین علت).فشار خون بالا. کلسترول بالا.چاقی و سندرم متابولیک و سیگار کشیدن
  • علل دارویی: برخی داروها مانند فیناستراید.کتوکونازول و داروهای شیمی درمانی و داروهای کنترل فشار خون میتوانند باعث اختلال نعوظ شوند
  • برخی عوامل مانند جراحی های سرطان پروستات و مثانه و شکستگی لگن: هم روی عروق و هم روی اعصاب مربوط به نعوظ اثر میگذارند.
  • علل روانی: ممکن است فرد هیچگونه مشکل فیزیکی نداشته باشد و فقط بدنبال یک استرس روحی روانی مانند مشکلات زناشویی و افزایش فشار کار و … دچار این مشکل شود که معمولا موقتی میباشد.

روشهای تشخیص اختلال نعوظ

مانند دیگر بیماریها گرفتن شرح حال مناسب و معاینه فیزیکی مانند معاینه بیضه ها ضروری میباشد اما یکسری  اقدامات تکمیلی نیز لازم میباشد که برای تایید تشخیص و شروع درمان اهمیت دارند:

  • آزمایشات خونی: آزمایش هورمون جنسی.تیرویید.چربی خون . قند خون
  • سونوگرافی رنگی عروق آلت: جهت بررسی عروق آلت و اطمینان از عدم وجود مشکلات عروقی انجام میشود
  • تست نعوظ شبانه(NPT Test): در این روش دفعات و میزان و مدت زمان نعوظ فرد را در طی یکروز و یا 12 ساعت و هنگام خواب با دستگاهای مخصوص اندازه گیری میکنند.
  • CT Scan یا MRI مغز: در صورت شک به ضایعات عصبی

روشهای ذکر شده در بالا برای بررسی علل فیزیکی اختلال نعوظ میباشد اما در  مواردی که اختلال نعوظ بدلیل مشکلات روحی روانی باشد با یک شرح حال دقیق میتوان به آن پی برد که در این افراد معمولا این اختلال نعوظ بصورت ناگهانی و بدنبال یه استرس روحی روانی و یا افزایش فشار کار ایجاد میشود وهمچنین این افراد معمولا نعوظ صبحگاهی را ذکر میکنند.

درمان اختلال نعوظ

با توجه به علت ابتدا باید علت زمینه ای را درمان کرد مثلا در افراد دیابتی باید قند خون کاملا کنترل شود و یا در افراد چاق کاهش وزن توصیه میشود و در صورت مصرف سیگار و مواد مخدر مصرف این مواد قطع شود و غیره. انجام ورزش منظم و داشتن فعالیت فیزیکی مناسب نیز در بهبود این مشکل کمک شایانی میکند بخصوص در مواردی که علل روحی روانی داشته باشد.همچنین روان درمانی هر دو زوج در این موارد کمک کننده میباشد. در مواردی که به این درمانها پاسخ داده نشود دارو درمانی توصیه میشود.

درمان اولیه ی اختلال نعوظ با دارویی به نام PDE-5  بازدارنده، از جمله قرص سیلدنافیل (ویاگرا) صورت میگیرد.این دارو داروی مناسبی میباشد اما در بیماران قلبی باید با احتیاط و فقط با دستور پزشک مصرف شود چون میتواند باعث اختلال در فشار خون فرد و حتی مرگ شود. داروی دیگر داروی تزریقی پاپاورین میباشد که اثر آن از قرص بیشتر میباشد اما اما عوارض آن نیز بیشتر میباشد و این دارو باید مستقیما داخل آلت تزریق شود. در مواردی نیز دستگاه های مکانیکی استفاده شده و برای افرادی که به درمان دارویی پاسخ نمیدهند، ممکن است عمل جراحی، برای قرار دادن ایمپلنت آلت تناسلی جهت کمک به رسیدن به نعوظ بکار برود.

نکته مهم: تمامی افراد با اختلال نعوظ باید از نظر مشکلات قلبی عروقی بررسی شوند.