Prostate Cancer
Prostate Cancer
Prostate Cancer
Prostate Cancer

سرطان پروستات

پروستات غده ایست که در جلو مثانه قرار دارد و مجرای ادراری از میان آن عبور میکند.این غده فقط در مردان وجود دارد و با افزایش سن اندازه آن بزرگتر میشود. در بعضی از افراد سلولهای سرطانی در داخل این غده رشد میکنند و باعث ایجاد سرطان پروستات میشوند. سرطان پروستات شایعترین سرطان تشخیص داده شده در مردان میباشد و تقریبا از هر 9 مرد یک نفر به این بیماری مبتلا میشود و میزان مرگ و میر این بیماری نیز بالا میباشد. سرطان پروستات برخلاف بسیاری از سرطانهای دیگر درمان قطعی دارد به شرط آنکه در مراحل اولیه تشخیص داده شود و هرچه سریعتر تحت درمان قرار بگیرد.

عوامل خطر سرطان پروستات چیست؟

1- سن بالا: هرچه سن افزایش پیدا کند میزان سرطان پروستات در مردان افزایش میابد بطوریکه میزان سرطان پروستات در مردان زیر40 سال بسیار کم می باشد اما با افزایش سن به بالای 55 سال شانس ابتلا به سرطان پروستات 17 برابر افزایش میابد.

2سابقه خانوادگی سرطان پروستات: در صورتیکه برادر یا پدر فرد مبتلا به سرطان پروستات شده باشد شانس سرطان پروستات در خود فرد تا 9 برابر افزایش میابد.

3-چاقی: احتمال اینکه افراد چاق به سرطان پیشرفته پروستات مبتلا شوند 5 برابر بیشتر از افراد عادی میباشد.

4- بیماری های عفونی: هرچه میزان ابتلای فرد به عفونت های ادراری و عفونت های مقاربتی و التهابات پروستات بیشتر باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات در آینده بیشتر میشود.

5-سیگار و الکل

6-مواجهه با مواد شیمیایی مانند کادمیم در صنعت باطری سازی

علایم سرطان پروستات چیست؟

سرطان پروستات طیف گسترده ای از علایم را ایجاد میکند.ممکن است فرد هیچگونه علامتی نداشته باشد و در بررسی های آزمایشگاهی یا حین معاینه تشخیص سرطان پروستات برای فرد داده شود و یا فرد با علایم ادراری از قبیل ادرار کردن دردناک.قطره قطره آمدن ادرار.بی اختیاری ادرار.ناتوانی در ادرار کردن مراجعه کند و یا خون در ادرار و مایع منی مشاهده شود و در موارد پیشرفته بیماری فرد ممکن است با درد استخوان.کاهش وزن و نارسایی کلیه مراجعه کند.

روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

  • معاینه غده پروستات توسط پزشک اورولوژیست: لمس هرگونه سفتی یا توده در معاینه نیاز به بررسی بیشتر دارد.
  • چک کردن PSA: در صورتیکه PSA>4 باشد احتمال سرطان پروستات برای فرد وجود دارد
  • نمونه برداری از پروستات ازطریق مقعد: در تمام افرادی که معاینه غیرطبیعی دارند و یا PSA>4 دارند نمونه برداری باید انجام شود.
  • MRI پروستات: این روش جدیدی برای تشخیص سرطان پروستات میباشد و در افرادی که رضایت به انجام نمونه برداری ندارند و یا حال عمومی مساعدی جهت انجام عمل جراحی ندارند گزینه مناسبی میباشد.
  • اسکن استخوان: در موارد پیشرفته بیماری جهت بررسی متاستاز به استخوان انجام میشود.
  • CT Scan شکم و لگن: جهت بررسی متاستاز به دیگر نقاط بدن استفاده میشود

برای پیشگیر از سرطان پروستات لازم است که فرد مصرف سیگار و الکل را قطع کند.در صورت اضافه وزن.وزن خود را کاهش دهد و برای تشخیص سریع این بیماری باید تمامی افراد بالای 40 سال سالانه توسط پزشک تحت معاینه قرار بگیرند و آزمایش خون PSA برای فرد درخواست شود.

روش های درمان سرطان پروستات چیست؟

پس از انجام نمونه برداری از پروستات و یا MRI پروستات و تشخیص قطعی سرطان پروستات برحسب نوع سرطان و میزان پیشرفت این بیماری یک و یا چند مورد از روشهای درمانی زیر برای بیمار استفاده میشود:

  • درمان انتظاری: در بیمارانی که امید به زندگی بسیار پایین دارند و بیماری آنها بسیار پیشرفته میباشد که در این مورد فقط علایم بیمار برطرف میشود
  • active surveillance: در بیمارانی که بیماری آنها در مراحل اولیه میباشد و فرد رضایت به عمل جراحی ندارد
  • جراحی(رادیکال پروستاتکتومی): درمان قطعی بیماری میباشد که طی آن تمامی پروستات و ضمایم آن و قسمتی از مجرای ادراری که از داخل پروستات عبور میکند خارج میشود.
  • شیمی درمانی و رادیوتراپی: میتواند به تنهایی و یا به عنوان درمان کمکی با درمان جراحی استفاده شود.
  • هورمون درمانی: معمولا به عنوان درمان کمکی با دیگر درمانها استفاده میشود