هیدروسل

هیدروسل( آب آوردگی بیضه ) چیست؟

هیدروسل عبارت از تجمع مایع در اطراف بیضه می باشد که توسط یکی از پوشش های بیضه ترشح می شود. هیدروسل در اکثر موارد یک بیماری بدون خطر بوده و مشکلی برای بیمار ایجاد نمی کند ولی در 10 درصد موارد علت ایجاد کننده آن یک بیماری خطیر مثل سرطان بیضه است. هیدروسل معمولا یک طرفه است ولی گاهی نیز دو طرفه می باشد.

تشخیص

این بیماری با تورم بدون درد بیضه مشخص میشود و با معاینه توسط پزشک و انجام سونوگرافی تشخیص قطعی میشود. سونوگرافی از کیسه های بیضه نه تنها هیدروسل بلکه سایر موارد مثل فتق و سرطان بیضه را به راحتی می تواند تشخیص دهد.

hydrocele

علل ایجاد هیدروسل

  • علل مادرزادی: بین ۱ تا ۲ درصد از نوزادان دارای هیدروسل هستند. در نوزادانی که زودتر از زمان تولد به دنیا می‌آیند، احتمال وجود این بیماری بیشتر است. این بیماری همچنین می‌تواند قبل از تولد نیز ایجاد شود که در این حالت کیسه‌های اطراف بیضه پر از مایع می‌شود. معمولاً این مایع درون کیسه به تدریج در طی سال اول زندگی جذب می‌شود .
  • ضربه به بیضه
  • عفونت های بیضه: به دنبال عفونت ترشح مایع توسط لایه های بیضه افزایش میابد و میزان ترشح بیشتر از میزان جذب میشود در نتیجه هیدروسل ایجاد میشود
  • تومورهای بیضه: به همین دلیل انجام سونوگرافی قبل از درمان ضروری میباشد
  • عملهای جراحی روی بیضه و طناب بیضه: عملهای جراحی باعث آسیب به عروق لنفاوی بیضه میشود و جذب مایع را کاهش میدهد

درمان

تنها راه درمانی جراحی است. عمل جراحی هیدروسل ساده و کم عارضه می باشد. .کشیدن آب دور بیضه توسط سرنگ نه تنها بی فایده است (چون بعد از چند روز مجددا مایع جمع می شود) بلکه خطر ایجاد عفونت و بهم زدن راه های لنفاوی بیضه را نیز به همراه دارد. دست نخورده ماندن راه های لنفاوی بیضه در درمان سرطان بیضه اهمیت خیلی زیادی دارد. هیدروسلی که جا افتاده است باید به موقع عمل جراحی شود، به تاخیر انداختن عمل جراحی سبب بزرگ تر شدن کیسه بیضه و ظاهر نامناسب پس از عمل جراحی می شود.

در عمل جراحی هیدروسل، فقط پوششی که سبب ترشح مایع می گردد، برداشته می شود و خود کیسه بیضه‌ دست نخورده باقی می ماند و اگر کیسه بیضه خیلی بزرگ شده باشد، پس از عمل جراحی خود را نمی تواند جمع کند و همیشه بزرگ تر از طرف مقابل باقی می ماند.

hydrocele
hydrocele
hydrocele