کیست کلیه

کیست کلیه چیست؟
کیست به جمع شدن مایع در یک حفره با دیواره نازک که راه خروجی ندارد کیست گفته می شود که به جمع شدن این مایع در دیواره کلیه ها کیست کلیه گفته می شود.

کیست های کلیه انواع مختلفی دارند و احتمال بدخیمی در آنها جود دارد به همین دلیل در صورت تشخیص کیست کلیه حتما باید به پزشک اورولوژیست مراجعه شود و از ساده بودن کیست اطمینان حاصل کرد.

علامت وجود کیست در کلیه چیست؟

کیست های کلیه اغلب بی علامت هستند و به صورت اتفاقی در بررسی های سونوگرافی تشخیص داده می شود ولی وقتی اندازه کیست کلیه بزرگتر می شود و به علت اثرات فشاری روی کلیه ها می تواند باعث درد پهلو و بالارفتن فشار خون و وجود خون در ادرار شود. اگر اندازه کیست کلیه خیلی بزرگ باشد می تواند با اثر فشاری روی کلیه آن را از کار بیندازد.

علت تشکیل کیست کلیه چیست؟

  • بیماری های ارثی: بعضی بیماریها وجود دارد که فرد را مستعد تشکیل کیست کلیه میکند و قابل ارث رسیدن از والدین به فرزندان میباشد مانند کلیه پلی کیستیک(ADPKD).در این افراد اگر بیماری به موقع تشخیص داده نشود باعث از کار افتادن کلیه ها میشود.
  • افزایش سن: در50% افراد بالای 50 سال در سونوگرافی کیست کلیه گزارش میشود که در صورت ساده بودن کیست اقدام خاصی لازم ندارد.

آیا ارتباطی بین کیست کلیه و تبدیل آن به سرطان کلیه وجود دارد؟
کیست ساده هیچ نگرانی نداشته و به سرطان تبدیل نمی شود.  اما کیست هایی که دیواره آنها نامنظم و داخل آنها حفره حفره است حتماً باید از نظر سرطان کلیه هرچه زودتر بررسی شوند و کیست های ارثی متعدد اغلب باعث از کارافتادگی کلیه ها می شوند و ندرتاً به سرطان کلیه تبدیل می شوند.

آیا درمانی برای کیست های کلیه وجود دارد؟
کیست های ساده و کوچک و بدون علایم نیاز به درمان ندارند اماکیست های بزرگ و علامتدار و غیر ساده نیاز به درمان جراحی دارند که شامل:

  • تخلیه کیست از طریق پوست و تزریق ماده اسکلروزان: احتمال عود کیست در این روش زیاد است و با توجه به خطراتی که تزریق ماده اسکلروزان دارد تقریبا این روش منسوخ شده است
  • برداشتن جدار کیست به روش لاپاروسکوپی: بهترین و قطعی ترین روش درمان با حداقل عوارض میباشد. در این روش با عبور دوربین و لوله های باریک به شکم و مشخص کردن کیست کلیه دیواره های آن بریده می شود و خارج می گردد. انجام این عمل به صورت سرپایی و بدون بستری شب در بیمارستان و بدون شکاف بزرگ انجام می گردد.
  • برداشتن کیست یا کلیه به روش جراحی: در کیست هایی که شک به بدخیمی دارند انجام میشود.
kidney cyst
kidney cyst
kidney cyst
  • اما توصیه هایی جهت جلوگیری، تشخیص و درمان به موقع کیست های کلیه:
  1. قبل از ازدواج با انجام سونوگرافی از وجود بیماری ارثی کیست کلیه مطمئن شوید تا از انتقال آن به فرزندانتان جلوگیری شود.
  2. هر 6 ماه یکبار سونوگرافی از کلیه ها انجام شود.
  3. کیست های ساده کلیه کوچک نیاز به درمان ندارند. آنها هیچ موقع به سرطان تبدیل نمی شوند و هر 6 ماه باید کنترل شوند.
  4. کیست های مشکوک به سرطان کلیه باید به موقع و سریع درمان شوند